Blockchaintechnology

Wat is blockchain?

De blockchain technologie vormt het zeer belangrijke netwerk achter cryptocurrencies. Misschien denk je dat deze technologie zeer ingewikkeld is, maar dat valt wel mee. In feite is het een database waar alle digitale transacties op worden opgeslagen. De data ligt vast en is niet te veranderen en/of te manipuleren door een ander bedrijf of persoon. Het netwerk van blockchain bestaat uit duizenden computers. Deze zogeheten ‘nodes’ hebben de belangrijke taak om crypto informatie (zoals transacties) te verwerken en te controleren.

In welke sectoren wordt blockchain gebruikt?

Alle nodes in het netwerk werken onafhankelijk van elkaar. Dit is van essentieel belang, omdat informatie op die manier niet te manipuleren is. Bovendien ontstaat er daardoor een gedecentraliseerd netwerk dat veel objectiever werkt dan een centrale organisatie. Vandaag de dag worden blockchain en cryptocurrencies gebruikt in allerlei sectoren, waaronder de volgende:
• De gezondheidszorg
• De telecommunicatie
• Mobiel betalingsverkeer
• Digitale vermogenstransacties
• Machine-naar-machine communicatie

Toepassingen van blockchain

De blockchain technologie kan in bovengenoemde sectoren op verschillende manieren worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan gegevensopslag en snellere identificatie. Ook eigendomsverificatie en het auteursrecht kunnen op het netwerk worden opgeslagen. In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog veel meer toepassingen in diverse sectoren komen, maar op dit moment staat blockchain nog in de kinderschoenen. De tijd zal het leren!

Oplossing voor financiële problemen
Het verrichten en ontvangen van betalingen is een van de bekendste toepassingen van blockchain technologie. Daarbij betaal je voor diensten en goederen zonder bemoeienis van financiële instellingen, zoals banken. Dit lost een aantal huidige problemen in de financiële wereld op. Zo heb je altijd een bankrekening nodig om (digitale) betalingen te kunnen doen. Feit is dat veel mensen in het armere deel van de wereld geen bankrekening kunnen openen. Ze kunnen dus niets betalen en hun hoofd niet boven water houden.

Razendsnelle transacties met crypto
Op dit moment kost het vrij veel tijd om geld over te maken naar iemand met een andere bank, laat staan naar het buitenland. Bij digitaal geld is dit absoluut geen probleem, aangezien de meeste cryptocurrencies betalingen wereldwijd binnen acht seconden verwerken.

Scroll naar boven