Hoe wordt de winst op crypto belast?

Bitcoin bestaat pas sinds 2009 maar is nu al een zeer populaire vorm van cryptocurrency. Vooral in 2017 was het een goed jaar voor cryptobedrijven, waar bitcoin zelfs tot wel twintig keer zoveel waard werd in een jaar tijd. Miljoenen mensen over de hele wereld handelen in de digitale munt en alleen al in Nederland en België waren dit er al een miljoen.

Daarbij is de handel in bitcoin erg succesvol. In het begin waren vooral jonge beleggers die flink aan het investeren en handelen sloegen en daardoor enorme winsten hebben kunnen boeken met cryptovaluta. Zij begonnen gretig met handelen in crypto als bitcoin en Ethereum en doordat de waarde van deze munten in een paar jaar tijd duizend keer zo hoog werd, kwamen er opeens veel miljonairs onder de 30 jaar bij. Dit soort winsten leken onmogelijk op bijvoorbeeld de aandelenbeurs en daardoor gingen steeds meer beleggers hierin investeren. Dit had ook betrekking op dat men dacht dat je geen belasting hoefde te betalen over bitcoins, maar aangezien ook de Belastingdienst weet dat de cryptobeurs waarschijnlijk alsmaar blijft stijgen is hier een verandering in gekomen.

Als loon

Steeds vaker betalen werkgevers hun personeel uit in cryptovaluta. In deze constructie wordt de valuta gezien als een betaling van loon in natura. Als jij als werknemer je loon uitbetaald krijgt in cryptovaluta, moet jouw werkgever de crypto omrekenen naar euro’s op het moment dat het loon wordt uitbetaald. Jij hoeft hier als werknemer niets voor te doen.

Als ondernemer kun je ook uitbetaald worden in cryptovaluta. Als je voor jouw producten of diensten crypto krijgt als inkomsten, dan moet je deze wel zelf eerst omrekenen naar euro’s. Ook hier ga je uit van het bedrag dat correspondeert met de valuta op het moment van betaling. Dit bedrag reken je uit om je winst te berekenen. Houd er hierbij rekening mee dat ook bij cryptovaluta je of winst of verlies kunt maken en dit moet je dan ook zo noteren op de balans. Mocht je op de balansdatum nog cryptovaluta in je bezit hebben, dan worden deze ook berekend met de kostprijs of eventueel de lagere marktwaarde van de cryptovaluta.

Als ondernemer

Als ondernemer kun je ook cryptovaluta in- en verkopen. Als je als ondernemer cryptovaluta inkoopt, dan hoef je deze alleen te rekenen onder het ondernemersvermogen als de aankoop wordt gedaan binnen de reguliere bedrijfsvoering. Mocht de aankoop gedaan worden voor andere zaken dan je bedrijf, dan wordt dit gezien als privébezit. Dit heeft ook betrekking tot duurzaam overtollige middelen, die geen functie hebben binnen je onderneming. Deze cryptovaluta hebben dan geen doel voor de onderneming op de korte termijn en zijn ook niet bedoeld voor bijvoorbeeld investeringen. Ook deze cryptovaluta moeten worden aangegeven in box 3.

Daarnaast kun je als ondernemer ook uitbetaald worden in cryptovaluta. Voor de omzetbelasting moet je deze verdiensten dan omrekenen naar de waarde in euro’s. Dit bedrag geef je dan op bij je btw-aangifte.

Zakelijke crypto winsten

Tot slot kun je ook werken met cryptovaluta in een besloten vennootschap (bv). Ook hierbij moeten de inkomsten van cryptovaluta omgerekend worden naar euro’s als je hiermee betaald wordt voor je diensten en leveringen. Ook hierbij gaat het om de waarde die de crypto had op het moment dat je ermee betaald werd en dit bedrag reken je bij de totale omzet van de bv. Wanneer je bij de balansdatum nog cryptovaluta in het bezit van de bv hebt, dan worden deze toegevoegd aan de balans met een waarde van de kostprijs of lagere marktwaarde. Deze waarde kan een winst of verlies betekenen.

Is jouw bv actief in het minen naar cryptovaluta, dan is de bv aan het handeldrijven met het ondernemersvermogen. Hierin worden alle onderdelen van het vermogen meegerekend. Als bv minen houdt in dat alle acties, van het minen tot de aankoop van nieuwe cryptovaluta, worden gezien als activiteiten binnen de organisatie en je de opbrengst en kosten hiervan volledig mee moet rekenen op de balans.

Scroll naar boven